• 04 DEC. 13
    • 0

    Sănătatea în comunitatea noastră de Romi

    Sute de romi din opt localităţi sălăjene au beneficiat de servicii medicale şi îngrijire în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi şi susţinut în parteneriat cu Fundaţia „Ciobanca S.O.S. Sălaj”. Demersul a fost bugetat în baza Legii nr.5/2013 a bugetului de stat alocată programului „Anul European al Cetăţenilor”. Sumele utilizate se cifrează la 45.000 de lei din fondul ANR, la care se adaugă 5.000 de lei din vistieria Fundaţiei „Ciobanca S.O.S. Sălaj”.

    Campania „Sănătatea în comunitatea noastră de romi” s-a desfăşurat în perioada 21 iunie-8 noiembrie 2013 în comunele Fildu de Jos, Almaşu, Sânmihaiu Almaşului, Agrij, Mirşid, Dragu, Surduc şi Hida. La sediul Clinicii Salvosan Ciobanca din Zalău a fost marcat, în cadru festiv, finalul proiectului, eveniment la care au participat echipa de specialişti implicată în proiect, reprezentanţi ai romilor şi ai administraţiei sălăjene, precum şi cadre din diverse foruri medicale.

    Aşa cum a prezentat coordonatorul de proiect, medicul Mihai Ionel Iacob, scopul acestei iniţiative a fost de a îmbunătăţi starea de sănătate şi de a reduce numărul pacienţilor cu boli cronice din cadrul comunităţilor de romi din Sălaj. Obiectivele principale ale campaniei au fost: ameliorarea stării de sănătate din localităţile menţionate prin dispensarizarea într-o unitate medicală de profil, facilitarea accesului la asistenţia medicală, prin implicarea directă a personalului medical (caravană medicală şi consultaţii); reducerea numărului de cazuri de BRS şi TBC prin conştientizarea importanţei controalelor medicale. Beneficiarii direcţi au fost peste 300 de persoane rome şi, implicit, alte 1.000 de persoane care făceau parte din familiile acestora. Impactul scontat al proiectului a fost acela de a oferi în acelaşi timp şi consiliere şi educaţie sanitară prin campania de prevenie a bolilor cu transmitere sexuală, a cancerului de col uterin, la sân, a tuberculozei prin diseminarea de informaţii în broşuri şi workshop-uri în comunităţi. Organizatorii campaniei au arătat că prin aceste acţiuni s-a urmărit facilitarea dreptului la asistenţă medicală, depistarea de boli cronice, scăderea numărului de BTS, a cazurilor de TBC, dispensarizarea bolnavilor cronici şi reducerea riscului de contaminare a persoanelor sănătoase.

    Medicul Mihai Ionel Iacob, coordonatorul proiectului, a arătat că, “deşi initial, proiectul a vizat un număr de 300 de persoane, au fost examinate clinic 365 de persoane, din care 262 au fost femei şi 93 bărbaţi. Au fost depistaţi cu suferinţe bronhopulmonare şi suspiciune de TBC 8 persoane, şi au fost identificate 3 cazuri noi de TBC. Totodată au fost găsiţi 9 pacienţi cu diabet, 60 cu diverse afecţiuni ginecologice, 21 cu infecţii urinare, 8 sarcini în evoluţie, 3 cu noduli mamari. S-a remarcat faptul că toţi cei care s-au prezentat la investigaţii au avut o atitudine foarte bună. Recomandările noastre s-au axat pe vaccinarea copiilor, alimentaţie sănătoasă, creşterea nivelului de informare, asigurarea condiţiilor proprii de locuire şi corectarea practicilor improvizate de tratament” Derularea proiectului la nivelului judeţului Sălaj a fost apreciată de către Geza Otvos, reprezentantul Partidei Romilor ca benefică. “Proiectul a fost bun pentru toate cele 8 comunităţi de romi, motiv pentru care dorim continuarea lui, în condiţiile identificării de noi fonduri. Desigur că mai avem în multe locuri probleme de mentalitate, sunt destule persoane reticente faţă de consultul medical. Pe de altă parte, sunt mulţi care au o situaţie socială grea, nu au venituri, nu au ajutor social, nici şomaj şi nici calitatea de asigurat (70 la sută dintre aceştia nu au medic de familie). Campania a avut mult succes şi sunt de părere că proiectul derulat poate fi un exemplu de bună practică şi pentru alte instituţii”.

    Administratorul Clinicii Salvosan Ciobanca, dr. Petru Ciobanca a făcut un apel în favoarea continuării acestor acţiuni şi a identificării de cazuri noi medicale, prin aducerea de plus valoare actului medical. Petru Ciobanca a mulţumit tuturor cadrelor medicale implicate în susţinerea intervenţiilor din proiect, pentru sacrificiile pe care le-a făcut (pentru timpul alocat şi pentru că au ajuns la pacienţi domiciliaţi în locuri mai puţin accesibile). A fost remarcată buna colaborare, implicare şi comunicare cu toţi partenerii, autorităţile locale, Casa de Asigurări de Sătate şi Direcţia de Sănătate Publică, medicii de familie şi reprezentanţii organizaţiilor de romi. “Acest tip de acţiune va continua şi pentru că avem cazuri de suspiciune de diagnostic pe care le vom lămuri. Am dorit să venim în sprijinul celor fără bani, deplasându-ne noi la ei, cu caravana mobilă, cu aparatură modernă. Ştiind că informaţia ajunge greu la aceşti oameni am dorit să ne ajungem în comunităţile lor pentru găsirea şi tratarea cât de timpurie a bolilor de care suferă, ştiind că în menţinerea sănătăţii este nevoie de educaţie, disciplină şi demnitate”, a subliniatdoctorul Petru Ciobanca.

    Leave a reply →

Photostream