Dr. Mihai Adriana medic primar radiologie-imagistica medicala

Dr. Kosztin Daniela Florentina medic primar radiologie-imagistica medicala; atestat de studii complementare – senologie imagistica

 

Ecografia

Detalii:

Ecografia este o modalitate de diagnostic uzuală ce permite vizualizarea unor organe interne cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia este o metodă medicală puţin costisitoare, şi care nu necesită pregătirea specială a pacientului, nici spitalizarea sa.

Ecografia nu comportă riscul razelor X şi este folosită şi în imagistica intervenţională pentru a dirija puncţiile sau biopsiile, sau în explorarea chirurgicală. Datorită simplităţii şi a calităţii sale de a nu fi invazivă, ecografia este primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.

Ecografia permite vizualizarea unor organe interne cu ajutorul ultrasunetelor. Este cea mai utilizată examinare imagistică, fiind lipsită de nocivitate, neinvazivă, putand fi utilizată în sigurantă la femei gravide, copii. Ecografia este folosită şi în imagistica intervenţională permitând ghidarea unor manopere ca şi puncţiile, biopsiile sau în explorarea chirurgicală. Datorită simplităţii şi a calitatii sale, poate fi utilizată şi în ambulator fiind de regulă metoda de primă intenţie în dirijarea investigaţiilor imagistice ulterioare.

Investigaţia propriu-zisă utilizează o sondă care se aplica pe pielea pacientului, în zona investigată, sau este introdusă într-o cavitate naturală observând continuu organele studiate pe ecranul de control. Sonda este dotată cu un emiţător de ultrasunete, care traversează organele şi sunt reflectate atunci când întâlnesc o modificare a densităţii ţesuturilor.

Ecografie Doppler

Ecografie Doppler permite evidenţierea unui flux de sânge, identificarea şi cercetarea structurilor vasculare şi a fluxului sanguin, a vitezelor de curgere, a rezistenţelor la curgere. Exista posibiliatea vizualizarii unei structuri anatomice (inima, artere, vene) la fel ca la orice ecografie, în vederea identificării anomaliilor funcţionale : malformaţii, stenoze, tromboze, dilataţii/anevrisme.

– În neurologie, examenul Doppler permite studierea mişcărilor sângelui în creier.

– În oftalmologie, sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera   principală a retinei, putând depista o tromboză de venă retiniană oftalmică.

– În afecţiunile membrelor, ecografia Doppler este utilă pentru diagnosticul arteritelor, al   trombozelor venoase, afecţiunilor reumatice sau a celor tumorale

Ecografia 3D/4D

Se realizează imagini tridimensionale şi în timp real.

Aceasta investigaţie este indicată în:

  • Obstretică-ginecologie (anatomie fetală şi malformaţii)
  • Examinarea sânului
  • Tumori hepatice
  • Litiază biliară
  • Adenopatii

 

Contact:

CLUJ-NAPOCA  Str.Victor-Babes nr.25

Fix / Fax : 0264/333.179 ;

Mobil: 0749-255.562

E-mail : cluj@salvosan.ro ; salvosan.cluj@yahoo.com

Site : www.salvosan.ro

Mamografia

 

In contract cu Cas Cluj

Dr. Kosztin Daniela Florentina medic specialist radiologie – imagistica medicala; atestat de studii complementare: senologie imagistica

O metodă eficientă de depistare a cancerului mamar:

Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului care ajută la depistarea cancerului si care poate evidenţia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate.

Această metodă de examinare este recomandată anual tuturor femeilor care au depăşit vârsta de 40 de ani, si care prezintă un risc crescut pentru apariţia cancerului la sân.

De asemenea, se indică efectuarea examenului mamografic la femeile cu vârstă peste 30 de ani în situaţiile în care, la examenul clinic se detectează anumite modificări suspecte la nivelul sânului. Procedura în sine este relativ simplă si nedureroasa.

Cum se realizeaza mamografia?

Mamografia se efectueaza cu un aparat radiologic special, numit mamograf. Pentru a obţine o expunere optimă este necesară comprimarea sânului.

Prin compresia sânilor, tehnicianul radiolog efectuează imagini radiologice în doua planuri a ambilor sâni. Compresia sânilor poate produce un usor discomfort, doar pe parcursul presării sânului de către aparat dar este absolut necesară pentru a obţine imagini clare, precise şi un diagnostic obiectiv.

Examinarea se efectuează în timp scurt şi nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientei. Beneficiile examinării mamografice depăşesc riscul de orice fel, doza de iradiere fiind foarte mică, fără a implica efecte secundare chiar dacă examinarea se repetă în fiecare an. Unele studii au demonstrat faptul că mamografia efectuată anual poate reduce rata de deces provocată de cancerul la sân cu mai bine de 30%.

Desfăşurarea investigaţiei

Este de preferat, dacă o femeie are încă ciclu menstrual, să facă mamografia la 1-2 săptămâni după menstruaţie, când sensibilitatea sânilor începe să se diminueze.

Efectuarea unei mamografii este rapidă, uşoară şi durează doar câteva secunde. Radiologul va plasa sânul între 2 plăci de plastic, iar acestea vor presa uşor asupra sânului şi îl vor face să se aplatizeze suficient cât ţesutul mamar să fie vizualizat cel mai bine.

Investigaţii necesare pentru fiecare femeie

Se recomandă tuturor femeilor care nu prezintă nici un fel de simptome şi care nu detectează noduli mamari:

– după 20 de ani să se autoexamineze (să-şi palpeze sânii) o dată pe lună;

– femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani trebuie să fie examinate de către un medic specialist la fiecare 3 ani şi anual după ce împlinesc 40 de ani;

– prima mamografie, de bază, se efectueaza intre 35-40 de ani;

– pentru femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani mamografia se efectuează la  fiecare 1-2 ani;

– după vârsta de 50 de ani, mamografia trebuie efectuată anual.

 

Contact:

CLUJ-NAPOCA,  Str.Victor-Babes,  nr.25

Fax / Fix: 0264/333.179

Mobil: 0749-255.562

E-mail : cluj@salvosan.ro ; salvosan.cluj@yahoo.com

Site : www.salvosan.ro

Tomografia computerizata (CT)

 

In contract cu Cas Cluj

Tomografia computerizată (CT) utilizează razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. În timpul examinării, pacientul stă întins pe o suprafaţa plană conectată la scanner. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreşte investigată. O parte a aparatului este mobilă, astfel încât poate efectua imagini din mai multe poziţii, toate imaginile fiind memorate în computer.

Tomografia computerizata CT se recomanda pentru:

– examinarea craniului,

– examinarea toracelui,

– examinarea abdomenului,

– examinarea pelvisului,

– examinarea membrelor.

De asemenea, poate oferi informaţii asupra vaselor sanguine (Angiografia CT), oaselor şi coloanei vertebrale.

Substanţa de contrast este o substanţă pe bază de iod folosită pentru o vizualizare optimă a structurilor şi organelor investigate. Substanţa se administrează intravenos şi se foloseşte pentru a examina fluxul sanguin, pentru a evidenţia tumori sau alte afecţiuni. Substanta de contrast administrată poate da senzaţia de căldură, senzaţie de greaţa şi uneori dureri de cap. Este indicat ca dupa realizarea investigatiei cu substanţă de contrast, pacientul să bea cât mai multe lichide pentru a grăbi eliminarea substanţei iodate din organism.

Investigatia CT nu se recomanda in urmatoarele cazuri:

– Graviditate

– Alergie la iod

– Insuficienţa renală

Rezonanţa magnetică (RM) poate furniza mai multe informaţii decât CT-ul clasic, sau complementare acestuia, în anumite afecţiuni totuşi, CT-ul redă imagini mai bune asupra oaselor şi a hemoragiilor decât RM-ul.

 

 Contact:

CLUJ-NAPOCA,  Str.Victor-Babes,  nr.25

Fix / Fax: 0264/333.179

Mobil: 0749-255.562

E-mail : cluj@salvosan.ro ; salvosan.cluj@yahoo.com

Site : www.salvosan.ro

PRETURI

 

TOMOGRAFIE – abdomen  cu substanta de contrast Lei 350
TOMOGRAFIE – abdomen nativ Lei 200
TOMOGRAFIE – articulatie scapulo humerala cu substanta de contrast Lei 330
TOMOGRAFIE – articulatie scapulo humerala nativ Lei 180
TOMOGRAFIE – coloana vertebrala (cervicala, toracala, lombara)nativ Lei 450
TOMOGRAFIE – coloana vertebrala (un segment) nativ Lei 180
TOMOGRAFIE – coxo-femurala cu substanata de contrast Lei 330
TOMOGRAFIE – coxo-femurala nativ Lei 180
TOMOGRAFIE – cranian cu substanta de contrast Lei 350
TOMOGRAFIE – cranian nativ Lei 200
TOMOGRAFIE – gat cu substanta de contrast Lei 330
TOMOGRAFIE – gat nativ Lei 180
TOMOGRAFIE – genunche cu substanta de contrast Lei 330
TOMOGRAFIE – genunche nativ Lei 180
TOMOGRAFIE – pelvis  cu substanta de contrast Lei 350
TOMOGRAFIE – pelvis nativ Lei 200
TOMOGRAFIE – regiune abdomino-pelvina cu substanta de contrast Lei 510
TOMOGRAFIE – regiune abdomino-pelvina nativ Lei 360
TOMOGRAFIE – regiune toraco-abdominala cu substanta de contrast Lei 510
TOMOGRAFIE – regiune toraco-abdominala nativ Lei 360
TOMOGRAFIE – regiune toraco-abdomino-pelvin cu substanta de  contrast Lei 690
TOMOGRAFIE – regiune toraco-abdomino-pelvin nativ Lei 540
TOMOGRAFIE – toracica cu substanta de contrast Lei 350
TOMOGRAFIE – toracica nativ Lei 200
MAMOGRAFIE bilaterala Lei 100
ECOGRAFIE mamara Lei 120

 

10 % reducere din pretul afisat in aceasta lista.